MORPHOBLOG

KÉP-regény: Van az a pénz

  • 2024-09-06

2025 nyarán újra összeáll az Oasis zenekar, a kilencvenes évek mindent elsöprő britpop irányzatának zászlóshajója. Legalábbis ezt jelentették be a hivatalos oldalukon. Nem akarok nagyon elmélyülni a kérdésben, de a kilencvenes években a Blur-Pulp-Oasis aranyháromszög nagyjából akkora felhajtást generált a brit zenei mainstreamben, mintha újraéltük volna a beatkorszakot, és erre persze a brit zenei szaksajtó rá is dolgozott rendesen.


© photo by morpho

Az 1991-ben alapított Oasis dalait az egész világ imádta, a Live forever, a Wonderwall vagy a Don’t look back in anger egész egyszerűen letarolta a zenei szakmát és a közönséget egyaránt. Az Oasis máig több mint 70 millió albumot adott el világszerte, nyolc listavezető számuk volt Nagy-Britanniában. Az emberek megőrültek a zenekar alapjait alkotó Gallagher fivérek, Liam és Noel zsenialitásától, a sajtó meg hangos volt a botrányaiktól, alkohol- és drogügyeiktől, de amíg a zene ezt kompenzálni tudta, addig nagyjából azt csináltak, amit akartak.

El is szálltak maguktól a srácok elég rendesen. Azóta is csak repkednek, pedig a zenekar időközben kimúlt. Történt ugyanis, hogy a folyamatos balhék után a két tesó viszonya annyira elmérgesedett, hogy Noel egy párizsi koncert előtt kisétált az öltözőből és közölte, hogy kilép a zenekarból, az öccsével pedig nem hajlandó soha többé egy színpadra lépni. Soha többé, aha…. Amúgy a sztori akkor már régóta tartott.

2000 augusztus nyolcadikán fellépett az Oasis a Szigeten, de Noel Gallaghert hiába keresték a rajongók a színpadon. Már akkor is dúlt a testvérharc, így aztán különböző és egyéb elfoglaltságokra hivatkozva nem is utazott el Budapestre, úgyhogy Liam egyedül vitte el a show-t, amúgy meglehetősen unottan és lélektelenül. Arra is emlékszem, hogy irdatlan mennyiségű szirszart rendeltek az öltözőbe, beszerezhetetlen söröket, borokat, előhűtött irhabundát, jegesfürdőt, akármit.

A kétezres koncert gerince a zenekar Definitely Maybe című lemezére lett felfűzve, amely megjelenésének 30. évfordulója alkalmából Liam Gallagher – immár szólóban – idén is fellépett a Szigeten. A vicc az, hogy mivel Noel egyik koncerten sem volt jelen, ezért a laza 24 év elteltén kívül nem sok különbséget lehetett érzékelni a két koncert között.

Noel kilépése egyébként olyan volt, mintha Szörényi levente lépett volna ki az Illésből vagy Presser Gábor az LGT-ből. Gyakorlatilag Noel csinálta meg a zenekart. Ő írta és hangszerelte a dalokat, ő szervezte le a producereket, és ha ő kilép, akkor Oasis sincs többé. Liam próbálkozott még egy darabig, aztán inkább a szólókarriert választotta. Ezt követően 15 éven keresztül arról szólt a történet, hogy a két tesó milyen válogatott szitkokat és ízes káromkodásokba csomagolt gyalázkodásokat kiabált egymásra.

Erről, a zenekarokra jellemző jelenségről nehéz eldönteni, hogy a gyűlölködés vagy a marketing mozgatja inkább a szálakat. Amikor a Rolling Stones éppen nem fejtett ki értelmezhető zenei tevékenységet, akkor a Jagger-Richards páros sárdobálása gondoskodott arról, hogy nehogy a zenekar neve feledésbe merüljön, és hát, hazai vizekre is evezhetünk a Szörényi-Bródy vonal, legalábbis véleményes „kreatív nézeteltérései” kapcsán.

Érdekes módon ezeknek a „balhéknak” mindig búcsúkoncert, aztán meg reunion lett a vége. Vagy az eleje, nem is tudom. A hirtelen összeállt Oasis is 14 koncertet hirdetett meg 2025 nyarára az Egyesült Királyságban és Írországban. „A fegyverek elcsendesedtek. A csillagok összeálltak. A nagy várakozásnak vége. Gyertek, és legyetek tanúi. A tévé nem fogja közvetíteni.” – áll a zenekar honlapján. A nagy örömködős kibékülés margójára csak nagyon halkan jegyezném meg, hogy a Sun brit bulvárlap azt írta, a turné becslések szerint 400 millió font (körülbelül 184 milliárd forint) körüli bevételt hozhat, amiből 50-50 millió font csordogál le fejenként a két Gallagher fivérhez. De ez gondolom lényegtelen. A csillagok összeálltak.

(morpho)

Vaker

Az email címed nem lesz nyilvános. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező